Isnin, 19 April 2010

HIDUP...pilihan anda

Susunan: Aban

Aku memanggil langit dan bumi menjadi saksi terhadap kamu pada hari ini: kepadamu ku perhadapkan kehidupan dan kematian, berkat dan kutuk. Pilihlah kehidupan, supaya engkau hidup, baik engkau maupun keturunanmu,

Ulangan 30: 19

Artikel in adalah garapan semula dari blog peribadi saya sendiri. Saya berusaha untuk meluaskan lagi ilmu pengetahuan yang Tuhan berikan ini untuk di kongsi bersama-sama dengan sesiapa sahaja termasuk rakan TalantangUnited..

Ramai manusia yang berusaha mencari kesenangan hidup dengan pelbagai cara untuk meneruskan kelangsungan hidup di dunia ini. Antara mereka, ada yang menggunakan cara baik dan ada juga yang menggunakan cara yang tidak baik. Cara mudah untuk mencari kesenangan hidup adalah dengan bekerja keras dengan membanting tulang sekerat yang ada. Tetapi dalam Ulangan 30:19 menyatakan bahawa kehidupan yang kita pilih adalah penentu kepada keadaan keluarga kita. Nabi Musa dalam saat kesukaran membawa umat Israel melepaskan diri dari tentera Mesir menyatakan hal ini kepada umat Israel saat mereka bersungut-sungut akan keadaan hidup mereka. Allah Bapa sendiri berbicara kepada Nabi Musa saat hidup umat Israel bergantung kepada allah yang mereka sembah. Jika mereka memilih allah bagi Mesir, maka hidup mereka terpisah dari Allah Bapa. Tetapi jika mereka menyembah Allah Bapa bagi Israel, hidup mereka akan sentiasa terjaga. Saat ini, Allah Bapa yang kita miliki adalah allah yang di sembah oleh orang Israel dan hidup kita sentiasa terjaga seperti dalam Yakobus 1:12 Berbahagialah orang yang bertahan dalam pencobaan, sebab apabila ia sudah tahan uji, ia akan menerima mahkota kehidupan yang dijanjikan Allah kepada barangsiapa yang mengasihi Dia.

Kerana itu, keputusan perlu di ambil tanpa perlu dengan sengaja meletakkan tarikh atau tempoh tertentu untuk melaksanakan pilihan anda. Tidak perlu difikirkan bagaimana corak kehidupan yang perlu anda inginkan ketika susah atau ketika senang. Pilihlah kehidupan yang berkenaan di mata Allah Bapa saat ini juga. Pilihlah kehidupan anda hari ini agar anda dan keluarga anda dapat menerima janji yang Tuhan berikan dalam Yakobus 1:12 ini. Memang sukar menjalani hidup yang serba kekurangan dalam dunia ketika ini, dengan perubahan ekonomi yang tidak menentu, harga barang-barang turun naik, pengurangan pekerja, kekurangan peluang pekerjaan dan gangguan bencana alam. Tetapi juga tidak sukar untuk meletakkan harapan kita kepada Allah Bapa. Selama kita ada di dunia yang diciptakan oleh Allah Bapa, selama itu juga kita hidup dalam kekuasaan-Nya. Selama Allah Bapa menjadi raja, menjadi majikan dan menjadi Tuhan dalam hidup kita, kita tetap berbahagia. Hidup memang memerlukan wang tetapi jangan sampai jadikan wang sebagai allah kita. Jawatan tinggi mampu menjamin ekonomi kita tetapi jangan sampai pekerjaan itu menjadi lebih utama dari kehidupan Kristian kita. Dalam segala kesukaran, biarlah kita menghidupkan Kristian itu dalam diri kita.

Setiap jalan kehidupan yang kita pilih akan memberikan impak yeng tersendiri dalam kehidupan kita. Contohnya, jika kita memilih hidup berteraskan penipuan, maka kita akan binasa akibat menipu. Tetapi jika kita memilih jalan hidup berpaksikan Tuhan Yesus dalam segala hal, maka kita akan di jaga oleh Tuhan Yesus walau di sudut apa sekalipun. Saat susah, saat sukar, menghadapi masalah rumahtangga, masalah percintaan, pekerjaan atau persahabatan. Tidak ada satu perkara pun yang tidak dapat dilakukan oleh Allah Bapa. Yesus Kristus Anak Tunggal sahaja sanggup diberikan untuk kita, apa lagi dalam menempuhi hidup duniawi kita. Dia sudah membuktikan dengan menyerahkan Yesus Kristus Anak Tunggal mati di atas kayu salib bagi menghapuskan dosa kita. Sedangkan penyekasaan berat ini dapat di tanggung oleh Dia, kesesakan hidup yang kita alami pasti kini dapat di pulihkan oleh Dia, Tuhan Yesus Kristus. Jangan lepaskan diri kita dari kasih Tuhan Yesus kerana Dia sanggup menjaga kita dalam segala keadaan.

Salam rindu dari Aban Gaban.

Jadilah GARAM dan TERANG dunia.

Tuhan Yesus memberkati..