Sabtu, 27 Februari 2010

"KERANA NILA SETITIK, ROSAK SUSU SEBELANGGA"


Gambar yang saya paparkan diatas ni saya dapat dari blog TULUNBUNOU (saya minta maaf kepada pemilik blog tulunbunou kerna tidak minta kebenaran ambil gambar ini) gambar yang ada diatas ni adalah jalan simpang 3,menuju ke kampung Talantang 2, dari kampung Talantang 1 atau dari kg penusukan,sudah bertahun – tahun orang kampung@pengguna jalan raya menggunakan jalan ini ,dan antara penghubung jalan ini ialah jambatan kayu, dimana jabatan kerja raya (JKR) telah meletakkan beberapa kayu balak dijadikan sebagai jambatan, mereka juga telah menimbus dan meratakan jalan ini.Untuk memudahkan orang kampung@pengguna jalan raya yang lain untuk menggunakan jalan raya tersebut, Tapi pada awal tahun 2007,jambatan ini telah runtuh disebabkan banjir,menyebabkan kayu balak tersebut hanyut di bawah arus sungai . Tetapi mengikut orang kampung yang menyaksikan kejadian banjir ini,kayu balak itu tersangut pada tebing sungai dan sempat di alihkan oleh orang kampung, bagaimana caranya saya pun tidak pasti, Dan menurut orang kampung yang menyaksikan kejadian itu juga, sebenarnya kayu balak itu masih boleh digunakan semula untuk di jadikan jambatan. Setelah keaadan banjir itu sudah redha,orang kampung membuat aduan tentang jambatan itu ke JKR, kerna jambatan itu adalah laluan seharian, untuk kanak-kanak dari Talantang 2 pergi ke sekolah yang terletak di kampung Talantang 1, dan tidak ada jalan lain untuk pergi ke kampung Talantang 1, kg Gana, kg Dalamson dan Piso.kecuali mereka terpaksa pergi ke kg. Longob + kg. Mesolog + kg. Magaratung,barulah sampai ke kg Talantang 1,oleh itu mereka mengharapkan jambatan itu akan diperbaiki secepat yang mungkin, Dan selepas pihak yang berkenan mendapat aduan, pihak mereka ada memantau keadaan jambatan itu, Tapi bila mereka memeriksa kayu balak itu,mereka dapati bahawa kayu balak itu telah dipotong dengan sengaja, dan mengikut sumber2 yang di percayai kayu balak itu telah dipotong oleh seseorang yang memang di kenal pasti,dan mengikut sumber2 yang dipercayai orang itu momotong kayu tersebut untuk kepentingan sendiri, sebab itu pihak JKR tidak mahu membaiki jambatan tersebut pada ketika itu, Dan mahu menjalankan sesiatan dan mengambil tindakan pada orang yang telah memotong kayu balak itu.Dan melebelkan jambatan itu rosak bukan kerna bencana alam tetapi di rosakkan dengan sengaja.

Sejauh mana kebenaran yang di katakan oleh orang kampung ini, saya dan anda juga tidak tahu,tetapi sekiranya ia benar, Pada pendapat saya orang yang melakukan perkara tersebut harus bertanggungjawab dengan apa yang sudah dia lakukan, kerna kepentingan diri sendiri ramai orang yang mendapat susah bak kata pepatah “KERANA NILA SETITIK ROSAK SUSU SEBELANGGA” sudah 2 tahun jalan raya ini terbiar begini saja, sedangkan dulu, ini adalah salah 1 jalan utama yang digunakan oleh penduduk kampung, untuk pergi ke pekan Tandek atau pergi e pekan Kota Marudu,bukan kerna orang kampung tidak berminat untuk menggunakan jalan raya ini lagi, tapi sampai sekarang jambatan tersebut, masih belum di perbaiki lagi. Pada pihak yang berkenan, jangan ambil lengah dengan hal ini, jika anda mahu menjalankan sisatan SILA LAKUKAN, dan jika anda ingin ambil TINDAKKAN dipersilakan, tetapi tolong mengerti kesusahan yang di alami oleh pengguna jalan raya ini atau keadaan orang kampung, takkan kerna seorang semua menanggung padahnya, kenapa saya katakan sedemikian kerna selagi jambatan ini tidak diperbaiki, selagi itulah pengguna jalan raya terpaksa mengambil resiko.Memang sekarang walaupun tidak ada jambatan pun masih boleh digunakan pada mereka yang berjalan kaki,kalau ada kereta yang lalu di tempat ini pun kerna terpaksa dan dalam keadaan yang berisiko.Dan bila banjir datang lagi, jalan ini langsung tidak dapat digunakan.

Pada pihak yang berkenaan saya menulis artikal ini bukan kerna mahu menunding jari kepada sesiapa, tetapi mengharapkan supaya pihak berkenaan mengambil tindakan yang secepat mungkin, begitu juga pada orang yang telah melakukan perkara ini, pada masa akan datang berfikirlah sebelum melakukan sesuatu hal itu. Mungkin anda tidak kisah dengan jambatan ini, kerna anda tidak melalui jalan tersebut, dan tidak penting untuk anda,sama ada ia rosak atau tidak,tapi bagaimana anda rasakan sekiranya orang lain melakukan hal yang sama di jalan raya yang anda lalui setiap hari, Jadikan apa yang telah berlaku ini sebagai pengajaran.

Dan pada semua penduduk kampung Talantang, yang mungkin terbaca artikal ini, marilah kita sama-sama berkerjasama memajukan kampung kita, maksud saya bukan dari segi kewangan, tapi sebenarnya kita juga boleh membantu dari segi sikap perihatin, sekiranya kita melihat ada orang yang tidak bertanggungjawab melakukan sesuatu yang menyebabkan kerosakan atau kemusnahan kampung, anda bebas menyuarakan pada pihak2 yang berkenaan. Dan JKKK kampung juga mempunyai peranan yang sangat penting dalam hal – hal ini.

Saya minta maaf sekiranya bahasa yang saya gunakan dalam artikal ini terlalu kasar , tapi saya tidak berniat apa2 atau ada unsur negetif,niat saya cuma mahu, kampung kita, aman damai dan sejathera. Bebas dari pengaruh yang negatif. Pada pihak yang berkenaan timbang rasa dan tindakan cepat anda ,sebagai wakil pengguna jalan raya mengucapkan ribuan TERIMA KASIH.

Talantang Village - Emma